Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
🐺🐶
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου. Για την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α., είναι μια ευκαιρία να εορτάσει, να αναγνωρίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την παρουσία των τετράποδων ηρώων στον τομέα της διάσωσης, του διασωστικού σκύλου.
Ποια είναι, όμως, η σχέση του διασώστη με τον διασωστικό σκύλο; Και ποιες οι απαιτήσεις για να λειτουργήσουν αρμονικά;
Κάθε διασώστης - συνοδός σκύλου αναλαμβάνει, εκτός των άλλων, την υποχρέωση να αναπτύξει ο ίδιος ιδιαίτερη σχέση με τον σκύλο του, εφαρμόζοντας παράλληλα τις βασικές αρχές εκπαίδευσης σκύλων.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι, ο διασώστης να κατανοήσει πλήρως τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά του σκύλου. Προκειμένου διασώστης-συνοδός και σκύλος να συνυπάρξουν αρμονικά και να συνεργαστούν αποτελεσματικά, θα πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του συνοδού, καθ΄ όλη τη διάρκεια συνύπαρξής του με τον σκύλο, οι παρακάτω ιδιότητες:
📌Υπομονή
Υπομονετικός διασώστης θεωρείται εκείνος, ο οποίος μπορεί και αναμένει την πρόοδο, έστω και αν αυτή καθυστερεί να σημειωθεί, καθώς εξαρτάται κατά πολύ από τις ικανότητες του ίδιου του σκύλου.
📌Σταθερότητα
Ο διασώστης οφείλει να επιδεικνύει μια σταθερή συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο και να είναι αποφασιστικός και επιβλητικός όταν αυτό απαιτηθεί, χωρίς να ξεπερνάει τα όρια και να γίνεται σκληρός.
📌Κατανόηση
Ο διασώστης οφείλει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης να γίνει γνώστης των πραγματικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων, καθώς και των ορίων αντοχής του σκύλου του. Πρόκειται για την ικανότητα του διασώστη να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τις αντιδράσεις του σκύλου και να ενεργεί ανάλογα.
📌Aγάπη προς τα ζώα
Η αγάπη και συμπάθεια προς τα ζώα αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να αναπτυχθεί η ιδιαίτερη εκείνη σχέση με τον σκύλο, που θα συντελέσει στην επιτυχία του σκοπού συνύπαρξής του με τον διασώστη.
📌Εργατικότητα
Απαιτείται διάθεση χρόνου και πολύωρης εργασίας με τον σκύλο από πλευράς διασώστη, ώστε να φτάσει η ομάδα σε υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης.
📌Αποστολή ομάδας (διασώστη –σκύλου)
Η αποστολή της ομάδας διάσωσης (διασώστη – σκύλου) έχει ως στόχο την έρευνα και τον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Σκοπός των ομάδων διάσωσης με σκύλο (ΟΔΣ) είναι η ενίσχυση της διαδικασίας έρευνας και εντοπισμού των θυμάτων, με σκοπό την ακριβέστερη και αμεσότερη διάσωσή τους, καθώς οι αισθήσεις του σκύλου (όσφρηση – ακοή) είναι πιο ανεπτυγμένες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αισθήσεις του ανθρώπου.
📌Βασική εκπαίδευση (διασώστη –σκύλου)
Περιλαμβάνει θέματα τεχνικής χειρισμού σκύλων, τις βασικές αρχές ανεύρεσης θυμάτων, ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων, την ανίχνευση δια της όσφρησης μέσω ανέμου και την εκπαίδευση προχωρημένου επιπέδου.
Το πρώτο στάδιο, κατά συνέπεια, φέρει το χαρακτηρισμό «αναγνωριστικό» για διασώστη και σκύλο, ώστε να εξαχθούν τα παρακάτω συμπεράσματα:
Η πορεία της εκπαίδευσης ανάλογα με τις δυνατότητες του σκύλου.
Η διάρκεια της εκπαίδευσης, καθώς κάθε σκύλος έχει ιδιαίτερες και ξεχωριστές ικανότητες.
Καθώς η φύση της εργασίας με τα συγκεκριμένα σκυλιά προϋποθέτει την ύπαρξη κοινωνικότητας και φιλικής διάθεσής τους απέναντι στους ανθρώπους, οι εκπαιδευτές φροντίζουν να έρχονται συχνά σε επαφή με τον κόσμο, ώστε να συνηθίσουν την ανθρώπινη ύπαρξη.
Μόλις οι διασωστικοί σκύλοι αποκτήσουν την άνεση να πραγματοποιήσουν έρευνα σε εδάφη με διαφορετική μορφολογία, η εκπαίδευσή τους συνεχίζεται στις περιοχές αυτές και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιόνια – βροχή – δυνατός αέρας).
Επιπλέον, εκπαιδεύονται μέσα σε μεταφορικά μέσα, όπως λεωφορεία, φορτηγά, τραίνα και αεροσκάφη, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση ο διασώστης - συνοδός οφείλει να μεριμνά για την ασφάλεια του σκύλου του και να αποφεύγει να τον θέτει σε κίνδυνο, πιέζοντάς τον περισσότερο από όσο επιβάλλεται.
Μάθετε περισσότερα για το κίνημα world animal day και τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων στα:
https://www.worldanimalday.org.uk/